Hva er Taekwondo?

Hva er Taekwondo?

 

Direkte oversatt betyr Taekwondo  FOT - HÅND -KUNST/VEI


Taekwondo er en gammel koreansk kampkunst, nærmere bestemt ca 2000 år gammel. Det var de gamle koreanske munkene som utviklet denne stilarten til bruk i krigføring.


Taekwondo trening som vi kjenner den i dag er litt annerledes enn den var for 2000 år siden. Vår stilart er forholdsvis ung, men har etter hvert fått en enorm utbredelse verden over, ikke minst etter at sporten nå er med i OL

 

De fleste kampsporter har særtrekk som skiller dem fra de andre, og vårt er bena, dvs. at vi sparker mye på trening. Vi fokuserer selvfølgelig også på bruk av armene, i form av slag og blokkeringer


Gjennom regelmessig trening stiger man etter hvert i gradene, fra 10. til 1. Cup, til 1. Dan og mot høyere Dan-grader.


Hva trener vi på?

Grunnteknikker

Dette er byggesteinene i Taekwondo, slik bokstavene er det i alfabetet. Grunnteknikker av forskjellige blokkeringer, slag, spark og steg er grunnlaget for å bli en dyktig utøver. Disse tingene må være solid innøvd før en går videre til vanskeligere teknikker.


Poomse (mønster)

Innøvde serier av bevegelser. En kombinasjon av forsvar og angrep. Det gås mot tenkte motstandere som angriper fra sidene og foran/bakfra. Gjennom dette trener vi det mentale samarbeidet. Til hver ny beltegrad skal et nytt mønster trenes inn.


Frisparring/kamp

Det er strenge regler for bruk av sikkerhetsutstyr og hvilke teknikker som brukes. Besyyttelsesutstyr som må brukes er leggbeskytter, armbeskyttere, susp, kampvest som dekker fronten og sidene av kroppen, polstret hjelm samt tannbeskytter. Når vi går opp til nytt belte må vi vise kamp, men da går vi uten utstyr og uten kontakt.  Vi går kun for å vise teknikker og ferdighet.


Avtalt kap (Hambon/Sebeon Kireugi)

Dette gåes på ensteg- eller tresteg. Det er et samarbeid mellom de to som går mot hverandre. Avtalt kamp hjelper oss til å få gode step, god balanse, stødige stillinger og kraftige teknikker. Du lærer også å akseptere at du blir angrepet. Både 3 stegs- og 1 stegskamp er gode selvforsvarsteknikker.


Ho Sin Sul (Selforsvar)

All Taekwondotrening er egentilg selvforsvar, men vi øver også inne spesielle teknikker knyttet til temaet


Hva med konkurranser?

Vi trener også for å kunne konkurrere i de disiplinene vi trener (mønster og kamp). Det er opp til hver og en om de vil være med i konkurranser, trene å komme i form eller kun trene for å ha det gøy.


Vi håper å se deg på trening


Velkommen!